Ale Möller Band

Det senaste albumet Argai släpptes hösten 2012 och belönades bl.a. med en Grammisnominering 2013. Redan under sommaren 2012 släpptes Argai i Japan i samband med att bandet gjorde en framgångsrik turné där. Efter det spelade Ale på Polarpriset för Paul Simon och Yo-Yo-Ma inför ett fullt konserthus och TV4s alla tittare. Stora delar av bandet medverkade även när Ale under 2013 återigen bjöds in att spela på Polarprisceremonin, denna gång för Youssou N'Dour och Kaija Saariaho. Han har sedan dess inlett ett samarbete med N'Dour. 

Titeln Argai  betyder ”Välkommen, stig på” på det västafrikanska språket fula, som talas av fulanifolket. En omtumlande resa till Västafrika och arbete med musiker därifrån har inspirerat bandet.

Precis som på tidigare album så vävs nytt material ihop med traditionell musik från olika delar av världen. Bandmedlemmarna har skiftande musikaliska bakgrunder och tillsammans gör de världsmusik som inte bara bottnar direkt i de medlemmarnas bakgrund, utan även i deras styrka som musikanter.
Ale Möller Band består av: Ale Möller, Maria Stellas, Mamadou Sene, Magnus Stinnerbom, Sebastian Dubé och Rafael Sida Huizar.

 
 

Kolla

Postat den 15 maj 2017

Pressinfo P2 Live Folk, tis 16 maj

P2 Live Folk tisdagen 16 maj 19.03-20.30. Presentation: Mats Einarsson. 1. Ale Möller Band;
Ale Möller, mandola, sång, flöjter, melodica, Maria Stellas, sång, fingercymbaler, Mamadou Sene, sång, slagverk, Rafael Sida Huizar, slagverk, sång, Erik Rydvall, nyckelharpa, mandolin, sång, Mats Öberg, keyboard, munspel, sång. Från Dunkers Kulturhus, Helsingborg, 15 mars.


Lekfullt och förbålt skickligt med Ale Möller Band!


Ale Möller Band består av en brokig skara artister som berikat svenskt musikliv under de snart femton år bandet funnits till. Ett liveband i första hand, säger många. Men faktum är att Ale Möller Band tilldelades en grammis för sitt första studioinspelade album ”Bodjal” 2004 och grammisnominerade också för sitt tredje album ”Argai” 2013. Argai är ett passande namn för var det handlar om. Argai är ett ord på fula, ett språk som talas i Västafrika, som betyder ”Välkommen, stig på”.  Välkommen, stig på, ta plats vi köksbordet! Ale Möller Band står för kalaset! Just denna kväll på Dunkers Kulturhus i Helsingborg med mästaren på nyckelharpa Erik Rydvall, slagverkaren Rafael Sida Huizar med sin latinska rytmkompetens, Maria Stellas med sin repertoar av grekiska sånger och danser i bagaget, den fenomenale umeåsonen Mats Öberg på klaviatur och kraftsångaren och dansaren Mamadou Senne med sina berättelser från Västafrika. Alla med sin bakgrund, sin nerv och sin personlighet som gör köksbordet till en öppen festplats. Och så Ale Möller själv, med alla sina instrument, låtar och arrangemang och sin osvikliga förmåga att locka fram det bästa ur sina musiker. Och sin publik!


Ale Möller Band är Ale Möller, mandola, sång, flöjter, melodica, Maria Stellas, sång, fingercymbaler, Mamadou Sene, sång, slagverk, Rafael Sida Huizar, slagverk, sång, Erik Rydvall, nyckelharpa, mandolin, sång, Mats Öberg, keyboard, munspel, sång.


Inspelningen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg gjordes 15 mars av musiktekniker Jan Waldenmark och Jan Flodby. Mats Einarsson producerade.


Produktion, presentation och text: Mats Einarsson


Postat den 29 juli 2013

Het invigning av Dan Andersson-veckan

Musikaliskt högtryck mötte även ett nära fullsatt Aveny på fredagskvällen, när veckan smygstartades med Ale Möller band på scen. Gruppen, som snart kan 10-årsjubilera, visade prov på en total kompetens i toner och framträdande, en imponerande professionalitet som innefattade känsla och spelentusiasm och fick publiken med sig från första anslaget.


Dan Andersson-veckan började firas 1988, i samband med 100-årsjubiléet av poetens födelse och det var dåvarande kulturchef Robert Linnerud som tillsammans med nämndens ordförande Folke Thelin tog initiativet.


Anders Abrahamsson / ludvika.se

Postat den 19 mars 2013

Värmlands Folkblad om Ale Möller Band och kulturutbyten

Värmlands Folkblad har skrivit en fantastisk artikel om konserten Ale Möller Band genomförde i Betlehemskyrkan, Karlstad, 13/3. 

"De sjunger på femtioelva språk och spelar vansinnigt skickligt på allt från bensinslangar till oljefat, utöver de traditionella instrumenten. Det svänger makalöst och mungiporna på band och publik pekar uppåt när kvällen är slut. 

[...] Kulturkrock? Nej, bara en underbar bekräftelse på att vi alla hör ihop och att musiken kan riva murar och bygga kärlek mellan människor." skriver Peter Franke i artikeln (2013-03-18).