Ale Möller

Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant,en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör.

Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition.

Möller är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn, men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rembetiko eller en envis svensk Polska.

Ale Möllers liveframträdande på Polarpriset 2012 blev en stor succé. Prisutdelningen ägde rum på Konserthuset i Stockholm och Kung Carl XVI Gustaf delade ut en miljon kronor till cellisten Yo-Yo Ma och kompositören Paul Simon.

Ale Möller gjorde inte mindre än tre föreställningar under ceremonin, inklusive hans egen komposition ”Polardance” med full orkester men även Paul Simons ”Bridge Over Troubled Water” tillsammans med Eurovisionvinnaren Loreen samt Simons ”Du kan kalla mig Al” tillsammans med Timbuktu &Damn.

Både Yo-Yo Ma och Paul Simon var mycket imponerade av Ales föreställningar och efter prisutdelningen visade de sin uppskattning och uttryckte hopp om en fortsatt kontakt i framtiden.

Även 2013 uppträdde Ale Möller på Polarprisets ceremoni, denna gång för pristagaren Youssou N'Dour. I samband med detta inleddes ett kreativt samarbete där Ale nu engagerats som Creative Assistant åt den senegalesiske sångaren. 

Under 2013 släppte Ale även skivan Pegasus tillsammans med Bohuslän Big Band. Denna har nu nominerats till en Grammis i kategorin Årets Folkmusik/visa.

MTA Production samarbetar stolt med Ale i alla musikaliska eller konstnärliga projekt han är delaktig i.

Exempel på sådana projekt är:
Ale Möller Band – med medlemmar från fyra olika kontinenter

Frifot – traditionell svensk folkmusik med svenska folkmusiker

Jul i Folkton – julmusik med folklig känsla tillsammans med svenska folkmusiker

Blues Detour –med amerikanen Eric Bibb och norrmannen Knut Reiersrud

 

Postat den 25 november 2014

Ale Möller är Danmarks första hedersprofessor i folkmusik

Syddansk Musikkonservatorium har netop tildelt den svenske folkemusiker og multiinstrumentalist Ale Möller titlen som adjungeret professor. Men udnævnelsen føjes en af Skandinaviens mest indflydelsesrige og alsidige musikere til konservatoriets liste af kunstneriske kapaciteter.

» Läs mer

Postat den 15 maj 2014

Dubbelt prisregn över Ale Möller!

Ett av Sveriges främsta namn i musikvärlden multiinstrumentalisten, kompositören och bandledaren ALE MÖLLER tilldelades i måndags kväll det prestigefyllda "SIR GEORGE MARTIN MUSIC AWARD i Malmö. Samma kväll blev det offentligt vid en prisutdelning i Stockholm att Ale Möller var en av stipendiaterna i Ganneviksstipendiet 2014.

Ale Möller är flerfaldigt prisbelönt både när det gäller Grammis- och Manifestpriset. 
Han är sedan 2010 gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund. 
2013 blev Ale invald som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. 
Möller är också verksam som musikalisk rådgivare åt 2013 års polarpristagare Youssou n` Dour. 
Under senare år har han även varit Artist in Residence i Vara Konserthus och Gävle Konserthus. 

"Ale Möller kännetecknas av att han arbetar gränsöverskridande - över genrer, kulturer, åldrar. Han har utvidgat vad begreppet folkmusik står för och har förmågan att syntetisera ljud och röster till något större och se möjligheter utanför det invanda. Tillsammans med musiker från olika delar av världen skapar Ale några av de starkaste musikupplevelser svensk musik kan erbjuda idag ." (citat från Ganeviksstiftelsen) 

Motiveringarna: 

SIR GEORGE MARTIN MUSIC AWARD 2014 - motivering:"I mötet på den globala scen där historia och nutid möts, har Ale Möller funnit att allt går att spela på och att alla går att spela med. Genom nyfiket sökande efter en musikalisk identitet fick pågen från Skåne nyckeln till hela världen. Han är folkmusiklegenden som på ett unikt sätt lyckats samla musiker från alla kulturer omkring sig i ett ständigt pågående livsprojekt för att med passion och spontanitet utforska världen genom musik." 

GANNEVIKSSTIPENDIET 2014 - motivering: "Till en nyfiken gränsöverskridare mellan genrer, kulturer och åldrar. Med en lust till musiken och instrumenten som nästan räcker till ett helt alfabet:althorn, bouzuoki, cittra, dragspel, flygelhorn, hackbräde, harpa, härjedalspipa, kohorn, low whistler, lur, luta, mandola, mandolin, mungiga, munspel, skalmeja, slagverk, stråkharpa, sälgpipa, traversflöjt."

» Läs mer

Postat den 6 mars 2014

Sir George Martin Award till Ale Möller

Igår tillkännagavs att Ale Möller blir den fjärde pristagaren av Sir George Martin Award. När priset delas ut den 12e maj kommer även den före detta Beatles-producenten vara på plats på Palladium i Malmö. 


– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad. Och det här är speciellt med tanke på den person som har gett namn till priset. Sir George Martin är verkligen en av mina läromästare, säger Ale till Sydsvenskan


Ett stort grattis från alla oss på MTA Production

» Läs mer