Daniel Karlsson Trio

Sedan Daniel Karlsson Trio albumdebuterade i september 2013 med Das Taxibåt har trion snabbt etablerat sig som en de mest intressanta konstellationerna i svensk jazz. Inte minst genom trions snabba uppföljare på den hyllade debuten, Fusion for Fish som släpptes i augusti 2014 och landade dem ett äkta hat trick i form av P2:s Jazzkatten för årets jazzgrupp 2014, OJ:s Gyllene skiva och 2015 års Grammis för årets jazz. Även utomlands har öron öppnats, i såväl Tyskland som Storbritannien och Irland har trions musik spelats flitigt i radio och hyllats i recensioner.

Våren 2016 släppte trion sitt tredje album, ”Daniel Karlsson Trio At The Feel Free Falafel” där de nyfiket undersöker jazzens alla vinklar och vrår.

Sedan sist har DKT också fått en ny medlem. Kontrabasisten Kristian Lind som flyttat till Turkiet har ersatts av namnen Christian Spering, en enastående musiker och ett mycket välkänt namn för den som har koll på den svenska jazzscenen. Det nya albumet innehåller förstås som vanligt ett antal fantastiska originalkompositioner från kapellmästarens penna. Nio nya låtar (på LP-versionen fick vi stryka en av dem för att få plats) med ett mer eller mindre uttalat mattema (!) under samlingsnamnet och albumtiteln Daniel Karlsson Trio at the Feel Free Falafel.

Precis som förra gången har Österlens coolaste konstnär den magiske Richard Johansson bidragit med extraordinärt omslag. Soundmässigt känner man igen sig men trion har förstås fortsatt att mejsla fram sin egenart. Den här gången bidrar ett antal analoga vintagesynthar och en mellotron, ett inte helt vanligt instrument i jazzsammanhang, till ljudbilden. Föregångare finns förstås, till exempel trakterade Herbie Hancock mellotron under sin Mwandishi-period i det tidiga 70-talet på albumen Crossings och Sextant. Precis som sist gör också eminente gitarristen Andreas Hourdakis gästspel på två spår. Daniels syster, violinisten Rebecka Karlsson som till vardags oftast hörs i Drottningholmsteaterns orkester gästar också på ett spår.

Daniel Karlsson Trio är:

Daniel Karlsson, piano, synthar, mellotron

Christian Spering, kontrabas & tar shehnai

Fredrik Rundqvist, trummor & slagverk

 

Kolla