Emilia Amper

Emilia Amper är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, SKAPs NPU-priset och Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan 2013 i bagaget. Med sin utstrålning, virtuositet och energi rör hon sig fritt över genregränserna och berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Under det senaste året har hon genomfört samarbeten med bl.a. norska TrondheimSolistene och Trondheim Symfoniorkester, schweiziska Flamencos en route, tyska Ballett am Rhein och svenska kammarorkestern Camerata Nordica samt en bejublad konsert med Västerås Sinfonietta, vid sidan av sina egna konserter med Emilia Amper Band, stjärntrion ODE med Olle Linder och Dan Svensson (USA/Kanada under 2016/2017) och olika folkmusikprojekt.

Emilia tog tittarna med storm under SVTs nationaldagsfirande från Skansen där hon uppträdde med Arméns Musikkår, husbandet och Lilla Akademin. I Luciamorgon på SVT var hon och Rickard Söderberg årets solister, och skapade den mest populära luciasändningen någonsin med över 1,5 miljoner tittare och en överväldigande positiv kritik.

Oktober 2016 släpptes det nya albumet Lux i ledet som en fortsättning till det kritikerrosade och Grammisnominerade debutalbumet Trollfågeln (BIS 2012). Här blommar Emilia ut som kompositör, ensembleledare, instrumentalist och sångerska. Hon utforskar nyckelharpans möjligheter och vi får möta influenser från hela världen, från folkmusik, rock, pop och kammarmusik, i musik för nyckelharpa, vokal, stråkensemble och slagverk.

Sagt om nya albumet Lux:

Strängarna på Emilia Ampers nyckelharpa skär som högspänningsledningar genom öppna, svenska landskap. - Jan Gradvall, DI Weekend 10/11 2016 som gav 4/5 poäng

Det är lysande välgjort - Po Tidholm, Dagens Nyheter 16/12 2016 som gav 4/5 poäng

Garanterat en av årets bästa folkmusikskivor - Kalle Tiderman, Lira som gav betyget Lira Gillar

Postat den 11 december 2015

Luciamorgon

Årets luciamorgon i SVT kommer att sändas från Örgryte Nya Kyrka i Göteborg. Luciatågen kommer att bestå av Örgryte barn- och ungdomskör samt Hvitfeldtskas kammarkör och instrumentalister från Hvitfeldtskas musikgymnasium.


Nyckelharpisten och MTAs folkmusikstjärna Emilia Amper är programmets ena av luciamorgonens två huvudsolister. "Jag har gjort en egen låt om vad jul och lucia verkligen handlar om”, berättar hon. Operasångaren Rickard Söderberg från Malmö blir den andra solisten.


Det timslånga ”Luciamorgon” börjar sändas i SVT1 klockan 07 på söndagsmorgonen den 13 december och går sen i repris klockan 18.

» Läs mer

Postat den 23 maj 2014

Emilia Amper i exklusivt samarbete med tysk symfoniorkester


Hyllade artisten Emilia Amper fortsätter att överbrygga gapet mellan folkgenren och det klassiska. I helgen beger hon sig till Neubrandenburg i Tyskland för att framträda tillsammans med Neubrandenburger Philharmonie på \"Polarlicht\". Sedan tidigare har hon gjort flera samarbeten med internationellt erkända norska TrondheimSolistene och arbetssättet har givit mersmak. Konserten kommer äga rum i Die Konzertkirche, en konsertlokal känd för sin spännande arkitektur såväl som fantastiska akustik och hem för Neubrandenburger Philharmonie.


» Läs mer

Postat den 27 november 2013

SVT

Se Emilia från Gokväll i SVT