Lena Willemark

Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken
och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare.

Efter åren på Musikhögskolan i Stockholm har hon, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt vidgat sitt uttryck. Med åren har Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister - mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet.

Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.

Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas bl.a. Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.

En annan del av sitt skapande utgör komponerandet - hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik.

Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland fyra Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2011 mottog hon utmärkelsen ”Litteris et Artibus”.

Postat den 21 mars 2017

LENA WILLEMARK - ÅRETS KOMPOSITÖR VID FOLK & VÄRLDSMUSIKGALAN!

Det senaste året har inneburit en mängd spännande projekt och utmärkelser för Lena Willemark.

 

Vid årets Folk & Världsmusikgala som gick av stapeln på  Helsingborgs konserthus nu i helgen fick artisten, sångerskan, spelmannen och kompositören LENA WILLEMARK från Älvdalen motta utmärkelsen ÅRETS KOMPOSITÖR. Priset är instiftat av STIM.

 

Juryns motivering:


Årets Kompositör: Lena Willemark, från Älvdalen, bosatt Stockholm 


Att kombinera traditionsmusik med nutida klanger är inte alldeles enkelt. Att förankra det gamla i det nyaste nya, att hitta en form där bägge delarna växer och sömlöst blir ett. Vår pristagare har på ett fantastiskt sätt hittat de gemensamma nycklarna men också spårat upp nya vinklar, varianter och vändningar som ger lyftkraft och lyster. Till och med med det ålderdomliga språket som blommar långt upp i Västerdalarna. 

 

Lena Willemark har verkat i många decennier i den svenska musikbranschen och räknas även som en av de främsta folkmusikartisterna på  den internationella scenen. Hon spelade bla på Guggenheimmuseet i New York förra året tillsammans med Benny Andersson, på den stora tyska folkmusikfestivalen i Rudolstadt och i februari medverkade hon vid den tyska musikfestivalen Ultraschall i Berlin.

 

Hon utforskar hela tiden nya musikaliska världar vilket väcker uppmärksamhet inte bara i Sverige utan även internationellt.

 

Vid musikfestivalen Ultraschall  medverkade hon som solist i ett nytt verk av Karin Rehnqvist.


 

Lena var  grammisnominerad i år i två klasser: folkmusikkategorin med hyllade albumet BLÅFERDI och i den klassiska kategorin med albumet DANSA tillsammans med Cecilia Zilliacus.

 

I januari och februari fick Lena dubbla akademiska utmärkelser:

 

Den 26 januari utsågs Lena Willemark till ledamot av Hederskollegiet vid Kungliga Musikhögskolan I Stockholm;
Titeln motsvarar hedersdoktor vid andra universitet/högskolor. Motiveringen lyder;" För en innovativ och fördomsfritt sökande verksamhet som sångerska,
spelman och pedagog med rötterna i svensk folkmusik, med stort engagemang för verksamheten vid KMH och dess studenter."

Den 1 februari utsågs hon till hedersdoktor vid Högskolan Dalarna.
Motiveringen till Willemarks hedersdoktorat;  "Lena Willemark är riksspelman på älvdalslåtar men vägrar att inordna sig i något speciellt fack. Hon är en banbrytande genreöverskridande sångerska som ständigt vidgat sitt uttryck. Hon visar därmed på en öppenhet och ett mod som präglar Högskolan Dalarna. Lena är en förebild med sin självständighet och kommunikationsförmåga som är viktiga inslag i bildningsprocessen – ett av Högskolans uppdrag. Hon har en unik förmåga att forma olikheter till en helhet med lika stark global som lokal förankring, vilket är i linje med Högskolans vision i Dalarna i världen."

Postat den 15 december 2016

Grammisnomineringar

Grattis Lena Willemark till två nomineringar i årets Grammis:
BLÅFERDI (Årets folkmusik/Visa) och tillsammans med Cecilia Zilliacus albumet DANSA (Årets klassiska).


Lena är mitt uppe i succéturnén med JUL I FOLKTON och ikväll 15/12 spelar ensemblen i Örebro Konserthus.
16/12 Göteborgs konserthus
17/12 Linköping Konsert och Kongress
18/12 Palladium i Malmö.

Postat den 15 november 2016

Lena är nu på turné med Willemark, Trio X, Väsen & NBB


Alla tillsammans eller i olika konstellationer. Här möts fantastiska musiker och musik från olika traditioner sammanflätas. En oförglömlig konsertkväll utlovas! Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Väsen, Upplands folkmusikgrupp som ständigt blir inbjudna till internationella musikfestivaler runtom i världen, Olof Johansson, Roger Tallroth, Mikael Marin och André Ferrari. Norrbotten Big Band har sin hemmavist i Norrbottensmusiken men turnerar också mycket i övriga Sverige, har varit grammisnominerade och är ett fartfyllt storband. Trio X, improvisationstrion från Musik i Uppland, rör sig ständigt mellan och i olika musikgenrer, Lennart Simonsson, Joakim Ekberg och Per V Johansson. 2016-11-15 19:00 Zodiaken, Bruksgymnasiet Gimo2016-11-16 19:00 Fridegårdsskolan Bålsta2016-11-17 19:00 Folkets Hus Heby2016-11-18 19:00 Möbeln Tierp2016-11-19 15:00 Joar Blå Enköping2016-11-20 15:00 Tilassalen Knivsta2016-11-21 18:00 Kulturcentrum Sävja2016-11-22 19:00 Folkets Hus Skutskär