Lisas

Lisa Rydberg (fiol) och Lisa Eriksson-Långbacka (dragspel) är två unika röster på den svenska folkmusikscenen. Duon bildades 2011 men hade existerat som ett frö i deras tankar en längre tid. Båda hade nämligen från varsitt håll fått höra: ni borde tillsammans!

I februari 2017 släppte de sitt album Fiddle and Accordion Conversations på den prestigefyllda festivalen Folk Alliance International i Kansas City (SWS Records / Playground). Hemma inom den svenska folkmusiken har de lika lätt att experimentera med nya former av musik och inspirationsgenrer som barock, svensk och keltisk folkmusik, jazz och tango.

De två Lisorna bjuder på musik som nyfiket tänjer på genregränser och deras samspel kännetecknas av lyhördhet och innerlighet, ett gemensamt arrangerande i stunden. Repertoaren består, vid sidan av traditionella låtar från framför allt Hälsingland och Dalarna, av egna kompositioner som speglar deras musikaliska förankring i folkmusik, barockmusik, tango m.m.

LISAS gjorde sju framträdanden under Glogerfestspillene i Kongsberg, januari 2014, och var bl.a. värdar för den radiosända konserten Folkmusikalisk Midvinternattsmagi tillsammans med violinisten Gjermund Larsen, pianisten Håvard Gimse och stråktrion Zilliacus/Persson/Raitinen.
De har även representerat Sverige i EBU:s (European Radio Union’s) folkmusikfestival i Kroatien, framträtt vid den internationella accordeonfestivalen Carrefour Mondial de l’Accordeon i Québec och vid Folk in the Garden vid Musikfestspiele i Potsdam samt gett konserter runtom i Sverige som bl.a. spelats in och sänts av Sveriges Radio.

Lisa Eriksson Långbacka rör sig inom många genrer men har sin utgångspunkt i folkmusiken. Hon är uppskattad för sitt personliga sätt att närma sig sitt instrument och blev 2015 utsedd till Årets Dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund. Lisa har turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Maria Schneider, Norrbotten Big Band m.fl. Hon är även verksam inom scenkonstområdet, senast vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och som kapellmästare för Cullbergbalettens föreställning 11th Floor. Lisa är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

www.lisalangbacka.com

Lisa Rydberg fiol, är barockviolinist och Riksspelman.

På Kungliga Musikhögskolan blev Lisa den första någonsin i Sverige att studera en kombination av klassiskt och folkmusik. Därefter gick hon Diplomutbildningen på barockfiol och är numera frilansande musiker med ett brett register. Hon är den ena halvan i duon Bach på svenska, duon LISAS, medverkar i turnén Jul i folkton, har turnerat i många år med Sofia Karlsson band och har samarbetat med sångare som Lina Nyberg och Sarah Riedel. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, har lagt stråk på åtskilliga popalbum samt komponerar musik. Hon har erhållit Pekkos Gustafs hederspris och Spel Stinas medalj.

Läs mer på www.lisarydberg.com

 

Kolla

Postat den 10 mars 2017

Lisas: Fiddle & accordion conversations

Det krävs självförtroende och rutin för att våga skala bort så mycket som Lisa Rydberg och Lisa Långbacka på sin första skiva tillsammans. Svensk spelmanstradition är förvisso inte bara en sak, men det är nästan alltid lite för gott om toner.


I de här låtarna – vissa egna och andra traditionella – har de två musikerna lyckats skapa ett slags undertryck, en undertext, i vilken de viktiga sakerna händer. Det man hör är ibland nästan skissartat. Men trots sin korta längd, och trots att själva låtarna ofta är ögonblickskorta, blir skivan som helhet episk och händelserik.


Lisa Rydberg är klassiskt skolad, fioltonen är gräddig och återhållen på samma gång. Lisa Långbackas dragspel är mjukt och skapar en fantastisk dynamik och värme. Samtalet dem emellan är väldigt osjälviskt och resultatet är inget annat än superfint.


Bästa spår: ”Sixth day I & II”


Po Tidholm / DN

Postat den 6 mars 2017

Skivrelease och konsert
Äntligen!


Den 7 mars släpper LISAS skivan Fiddle & Accordion Conversations.


Duon består av Lisa Rydberg, både riksspelman och klassiskt skolad, med flera uppmärksammade produktioner bakom sig, på fiol, och Lisa Långbacka som med sitt spel på dragspel tagit instrumentet till ett rum av innerlighet och känsla. Tillsammans bjuder dom på magiskt samspel fyllt av dynamik och dans. Ett samspel som resulterade i succè vid fem framträdanden på Folk Alliance International i Kansas City tidigare i år.


Det nya albumet är nummer II i en trilogi kallad Sally Wiola Sessions producerad av Sofia Karlsson på eget bolag. Ett projekt med organisk musik, ”slow music”, sprungen ur viljan att stanna upp och lyfta fram artister som berör bortom genregränser. Och som löpande trådar bjuda in impulser från konst, bild och musik. Här i samarbete med bl.a konstnärinnan Isabelle Hällsjö och fotografen AnnaReet Gillblad. 

Den 7 mars kl 19
Musikaliska, Nybrokajen 11 i Stockholm


www.musikaliska.se