Miriam Aïda

Miriam är en av våra mest kända okända artister med alltid mycket på gång. Hon arbetar som programledare och producent för P2 Live och sina 9 soloalbum har alla rosats av kritikerkåren och flera av dem har nominerats till både Grammis, Manifest och Folk&Värld.  Hon har varit med på SVTs Allsång på Skansen flera gånger, varit hedersgäst på det svenska Luciafirandet på SVT samt medverkat i SVTs program Sverige och Go’ kväll. Det förra albumet É de Lei! vann pris i i kategorin ”Årets Rytm” på Manifestgalan 2015.
 
Nu är Miriam tillbaka! På nya albumet Quatro Janelas samarbetar hon med musikerna Mats Andersson, Ola Bothzén och Finn Björnulfson. 
Musiken, som är en mix av samba från Rio, afrobrasilianska rytmer med influenser från reggae, jazz och soul och en dos svensk melankoli, skapar en unik atmosfär med en stark indentitet och eget sound.
 
Miriam Aïda debuterade på skiva 2002 med Jan Lundgren Trio presents Miriam Aïda & Fredrik Kronkvist och har turnerat i Sverige och internationellt både som soloartist och med olika band och konstellationer som bl a Nils Landgren, Jan Lundgren, Norrbotten Big Band.
 
Pressen om Miriam Aïda: 
”Miriam Aïda har den speciella lättheten, ljuset och elegansen när det pulserar på,
liksom innerlighet och närhet i balladerna.” (Sydvenskan)
 
”Miriam Aïda hanterar sången, språket och Vinicius de Moraes texter på ett enastående säkert sätt” (Göteborgsposten)
 
”Consumers who love musical world travel should absolutely try "E De Lei", it introduces the
atmosphere of the warm Brazil as well as the cold Sweden”(kulturterrorismos.de)
 
”En mångsidig artist – färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla”.  Så löd motiveringen då Miriam Aïda kammade hem priset för ”Årets Artist” på Folk & Världsmusikgalan 2012.

 

Postat den 12 januari 2015

Miriam Aida nominerad till Manifestgalan 2015!

'En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och  personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla.'
Så löd motiveringen för Årets Artist på Folk- & Världsmusikgalan, ett pris Miriam Aïda kammande hem 2012.


Nu är hennes senaste skiva É de Lei! nominerad till Manifestgalan 2015 i kategorin 'Rytm' som går av stapeln den 6 februari på Nalen i Stockholm.


Miriam Aïda Afro Samba Quartet uppträder även på årets Folk- och Världsmusikgalan som direktsänds från Berwaldhallen i Stockholm den 14 mars. Den 12 mars har hon förfest och konsert med sitt band på Mornington Hotel.


12/3 Mornington Hotel, Stockholm


14/3 Folk- och Världsmusikgalan, Berwaldhallen/Stockholm (direktsändning P2)


Fler konsertdatum under våren kan läggas till.


Tidigare nomineringar, TV, turneér:


Miriams album Letras ao Brasil (2009) Visans väsen" (2011) blev nominerade  med Grammis- , Manifest- och Folk & Världsmusikgalan och har haft stora framgångar med framträdande i TV : SVT Sverige 2009, Allsång på Skansen 2006 & 2011, Go´kväll 2011, , SVT´s Luciafirande 2008. Miriam Aïda har turnerat flitigt sedan 2000 både nationellt på festivaler och klubbar och internationellt i bl. a  Storbritannien, Japan, Spanien, Nederländerna, Danmark, Norge, Finnland, Ryssland, Estland m.fl.


Miriam Aïda AfroSamba Orchestras skiva ”É de Lei! ” är innerlighet, melankoli, kokande energi, mystik, uppsluppen glädje och en resa in i hjärtat av den afrobrasilianska musiken. I detta drömprojekt står musik av Brasiliens stora legend och AfroSambans grundare Baden Powell (1937-2000) i centrum. Dessutom medverkar två av världens främsta Capoeiristas från Abadá Capoeira, som gestaltar musiken med den akrobatiska kampkonsten Capoeira.


Under Bossa Novans glansdagar på 60-talet gick Baden Powell sin egen väg och lät sig inspireras av det afrikanska musikarvet och candomblékulten i Bahia i nordöstra Brasilien. Tillsammans med nationalpoeterna Vinicius de Moraes och Paulo Cesar Pinheiro skapade Baden Powell musikhistoria under 40 år och deras musik tillhör Brasiliens nationalskatt. Musiken är en sammansmältning av samban från Rio, jazz och afrobrasilianska rytmer från candomblé och capoeira.

Postat den 17 mars 2014

Fyra fyrar till Aïdas nya album

Miriam Aïda fortsätter att imponera på Sveriges musikrecensenter. Häromveckan utsågs hennes nya album É De Lei! till veckans CD av Arbetet och GPinledde helgen med att ge albumet 4 fyrar! 
Albumet släpptes i januari och kommer följas upp med konserter under våren och sommaren. Nu närmast spelar Miriam Aïda Afro Samba Orchestra på Hässleholms Kulturhus den 8e april.

 

Läs här: Arbetet, GP

» Läs mer

Postat den 21 september 2012

Turné i Småland, samt förband på Babel

Miriam Aida åker nu  ut på en veckas turné i Småland, samt spelar förband åt sin stora idol i Malmö.


Inför detta har SMP gjort en jättefin intervju. Läs artikeln här

» Läs mer