Oscar Danielson

Oscar Danielson är av många ansedd som Sveriges främsta textförfattare, och hans låt ”Besvärjelse” från albumet ”Stockholm i mitt hjärta” har närmare 2.5 miljoner spelningar på Spotify. "Jag har svårt att komma på någon som skriver lika bra poplyrik på svenska" skrev DN om skivan som släpptes 2010. I november 2014 släppte Oscar sitt 9:e album ”Lovesongs”
 
Albumet ”Stockholm i mitt hjärta” är inget annat än en genial omvärldsbeskrivning. Oscars texter handlar om hur vi fungerar, vi människor mitt i livet. Barn, livs-tetris och en ständigt tickande klocka. Lite äldre för varje dag. Så inneslutna i vår egen bubbla med oro för barnen, för framtiden och för förändringar. Men ändå så rättfärdiga, vi med vår ”cykelhjälmsförträfflighet”. Vad gör det egentligen med oss att de rumänska tiggarna står där på knä vid våra fötter? Men sorgligt eller navelskådande – det är det inte. 
Varenda textrad genomsyras av Oscars underfundiga humor och perfekt avvägda frasering. Oscar ger starka texter och intima spelningar. 
 
Oscar Danielson sjunger för barn
2012 belönades Oscars skiva ”Det kostar på att vara barn” med en Grammis för Årets Barnskiva, och 2013 grammisnominerades han i samma kategori för ”Oscar Danielson sjunger för barn som borde sova”. Oscar varken höjer rösten eller tar på sig clownnäsa. Han sätter ord och musik till saker vi inte vill glömma och tar både barn och vuxna på fullaste allvar.
Tillsammans med multiinstrumentalisten Daniel Bingert, (som bl. a. tar med sitt hemmabyggda skrot-trumset), ger Oscar en annorlunda barnkonsert. Lugnare. Som en sagostund. Men med mycket skratt. Humor, värme och autenticitet är ledorden. Efter konserten finns mycket att fundera på. Och prata om. Oscar och Daniel finns tillgängliga för det här pratet och eleverna kan också efter konserten samtala lärarlett i klassrummen.
 
Oscar Danielson kommer in ensam med sin gitarr och äger scenen från första stund.
Han är kvällens sensation med sina lågmälda sånger och nedtonade mellansnack, kryddade med dråplig humor, och samtidigt är hans låtar fulla av allvar och djupt mänskliga iakttagelser.
Det börjar redan i första sången Hyllning till kvinnan/flickorna som handlar om det livsavgörande ögonblick när vi pojkar för första gången har med flickor på födelsedagskalaset. Vi vill bara leka och slåss med pinnar men här kommer plötsligt ”flickorna som gjort sig fina” – varelser som sedan kommer att styra våra liv. Tack och lov.
Det är en fantastisk sång som bara slås av den andlöst vackra Besvärjelse, där Oscar Danielson sjunger om en annan evig kärlek: den till våra barn under deras vandring, från spädbarn till vuxna människor.
 
- Hallandsposten 2015.
 

Kolla

Postat den 7 november 2014

Oscar Danielson berör tycker Svd

Oscar Danielson berör med små, små medel, små, små ord och lågmält svängiga melodier. Nu är han aktuell med ”Lovesongs”, en samling låtar som på ett eller annat sätt handlar om kärlek.


”Så ge mig kalla vatten, ett stilla sommarregn. En vinter värd namnet, en plats att kalla hem”. Oscar Danielson sjunger så i ”Jag vill hem” på sin nya skiva, ”Lovesongs”. Han drömmer inte om Berlin, London eller värmen som finns söderut. Han känner ingen längtan efter någon fest, vill hellre åka nattåg mellan Boden och Narvik.
De där raderna säger mycket om Oscar Danielson. Han är inte drömmaren med de stora gesterna. Han är en lågmäld, berättare med familjen och vardagen i fokus, som på många sätt troget följt sitt spår, om än mindre skojfriskt, sedan debutskivan 1996, ”Schysst & populär”, vars titellåt fortfarande är hans största hit.
När ”Lovesongs” blev till handlade det inte om en tydlig plan, utan om att han till slut kände att han hade ett antal sånger som funkar ihop. När Oscar Danielson ”går till jobbet” gör han det för att skriva prosa, det är det han gör på dagarna, musiken bygger mer på inspiration, när idéerna väl kommer går det oftast fort.


Trubadur
Han kallar sig själv för trubadur, han som kom från jazzen men hamnade i popmusiken. Men det är texterna som är ryggraden, det är texterna som verkligen gör att Oscar Danielsons låtar berör.
- För varje låt vill man hitta nånting som inte är en klyscha och som sticker ut om man granskar det lite grann, säger Oscar Danielson och tar ett exempel från ”High school sweethearts”, om paret som varit tillsammans väldigt länge.
- ”Har jag tagit fan i båten ska jag ro henne i land”. När jag kom på det kände jag att det var bra, inget man förväntar sig ska komma i en kärlekssång. Jag letar efter den typen av detaljer som pekar på det man vill säga, men på ett nytt sätt, förklarar han.
När han skriver sina texter försöker han bryta egna tabun, såna han satt upp för sig själv mer eller mindre omedvetet. Som att sjunga ordet ”baby”.
- Jag har väl alltid distanserat mig själv från det här vanliga, bredbenta, manliga. Jag har försökt ha en annan ingång, har försökt göra min grej, även om jag nog hade kunnat göra något annat och nått större framgång, säger Oscar Danielson som vill spela ännu mer live framöver.
Å andra sidan är nog hans trogna, men stadigt växande publik, rätt nöjd med situationen nu.
- En kille i Norge sade när han skulle beskriva mig för sin polare: ”Oscar är skitbra, han spelar gitarr, sjunger och sen efter konserterna dricker han en öl med oss”.


Läs mer på SVD

Postat den 28 mars 2014

Oscar Danielson etta på norska albumlistan

Härliga nyheter en fredag!
"Bauta - En hyllest til Bjørn Eidsvåg" ligger just nu etta på albumlistan i Norge. På skivan medverkar Oscar Danielson, som tidigare i år var aktuell med en Grammis-nominering för skivan "Oscar Danielson sjunger för barn som borde sova". 


På skivan bidrar Oscar med Jag ser, svensk översättning och nyinspelning av låten Eg ser som var med på Bjørn Eidsvågs första album "Passe Gal" från 1983 och banade vägen för resten av hans karriär. 

» Läs mer

Postat den 5 juni 2013

Oscar Danielson ersätter Jojje Wadenius under Nationaldagsfirandet i Laholm

PGA sjukdom tvingas Jojje ställa in med kort varsel, men istället får Laholmspubliken chansen att lyssna till och njuta av Oscar Danielson. Oscar kommer bjuda på musik från sin Grammis-vinnande skiva "Det kostar på att vara barn".

6/6 Kl. 15:00 i Stadsparken!