Ramy Essam

RAMY ESSAM
VOICE OF A NEW GENERATION

2011 briserade den egyptiska revolutionen under den arabiska våren. Mitt i allt den då 23-åriga Ramy Essam som i ett tält på Tahrir-torget skrev protestlåtar på sin gitarr med krav på regimens avgång, social rättvisa, mänskliga rättigheter och demokrati. Låtarna blev löpeld, och på scener inför hundratusentals människor blev Ramy revolutionens stora galjonsfigur med hela världen.
Samtidigt som Ramy förföljdes, fängslades och torterades svårt av regimen, blev hans låtar ett soundtrack för en hel generation unga egyptier och deras kamp för en bättre framtid. TimeOut Magazine valde samma år ut Ramys låt ”Irhal” som världens genom tiderna tredje mest världsförändrande låt (med John Lennon´s ”Imagine” på femte plats).

Fem år senare återvänder Ramy till den internationella musikscenen. Den här gången som en rebel rocker beväpnad med Telecasters på overdrive och en okuvlig tro på musikens kraft för att återigen tända hoppet för Mellanösterns unga generation. Tillsammans med svenska producenten Andreas Unge, har han skapat en rockskiva där Kurt Cobains tunga riff möter medryckande orientaliska rytmer och texter om social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
I en tid då Mellanöstern förknippas med krig, förtryck, flykt och katastrofer, är Ramy en hoppets röst för en bättre framtid för regionens unga generation. En artist av folket med musik som gatans megafon. Eller som Tom Morello har uttryckt det: Ramy är en ”rock Bob Dylan of the Middle East”.

Med sitt band av svenska och egyptiska musiker så blir en live show med Ramy ett distat politiskt väckelsemöte från hjärtat. En rockig molotov cocktail som förmodligen är så nära en riktig revolution som man kan komma.

Postat den 15 februari 2017

Spirit Award

Ikväll mottar Ramy Essam Spirit Award på Folkalliance 2017 Han erhåller priset på plats under den årliga Folk Alliance galan på Westin Crown Center. Priset delas ut för att hedra och fira människor och organisationer som är aktivt involverade med sin kreativitet för att verka inom  samhällen där folk och världsmusik spelar stor roll för samhällsbildning och ledarskap.


Postat den 8 september 2016

RAMY ESSAM till Alvesta Folkfest!

2011 briserade den egyptiska revolutionen under den arabiska våren. Mitt i allt var den då 23-åriga Ramy Essam som i ett tält på Tahrir-torget skrev protestlåtar på sin gitarr med krav på regimens avgång, social rättvisa, mänskliga rättigheter och demokrati. Låtarna blev löpeld, och på scener inför hundratusentals människor blev Ramy revolutionens stora galjonsfigur med hela världen. 

Samtidigt som Ramy förföljdes, fängslades och torterades svårt av regimen, blev hans låtar ett soundtrack för en hel generation unga egyptier och deras kamp för en bättre framtid. TimeOut Magazine valde samma år ut Ramys låt ”Irhal” som världens genom tiderna tredje mest världsförändrande låt (med John Lennon´s ”Imagine” på femte plats).

Fem år senare återvänder Ramy till den internationella musikscenen. Den här gången som en rebel rocker beväpnad med Telecasters på overdrive och en okuvlig tro på musikens kraft för att återigen tända hoppet för Mellanösterns unga generation. Tillsammans med svenska producenten Andreas Unge, har han skapat en rockskiva där Kurt Cobains tunga riff möter medryckande orientaliska rytmer och texter om social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. 

I en tid då Mellanöstern förknippas med krig, förtryck, flykt och katastrofer, är Ramy en hoppets röst för en bättre framtid för regionens unga generation. En artist av folket med musik som gatans megafon. Eller som Tom Morello har uttryckt det: Ramy är en ”rock Bob Dylan of the Middle East”.

En rockig molotov cocktail som förmodligen är så nära en riktig revolution som man kan komma.

På Alvesta Folkfest kommer att han spela solo med akustisk gitarr och skön sång på Arabiska.
Missa inte denna världsartist i Alvesta!


https://www.facebook.com/alvestafolkfest/?fref=ts

Postat den 2 augusti 2016

Ramy Essam till Blidösundsbåten 4/8


2011 briserade den egyptiska revolutionen under den arabiska våren. 


Mitt i allt den då 23-åriga Ramy Essam som i ett tält på Tahrir-torget skrev protestlåtar på sin gitarr med krav på regimens avgång, social rättvisa, mänskliga rättigheter och demokrati. Låtarna blev löpeld, och på scener inför hundratusentals människor blev Ramy revolutionens stora galjonsfigur med hela världen.


Fem år senare återvänder Ramy till den internationella musikscenen. Den här gången som en rebel-rocker beväpnad med Telecasters på overdrive och en okuvlig tro på musikens kraft för att återigen tända hoppet för Mellanösterns unga generation. Tillsammans med svenska producenten Andreas Unge, har han skapat en rockskiva där Kurt Cobains tunga riff möter medryckande orientaliska rytmer och texter om social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter.


På BIldösundsbåten spelar Ramy med gitarristen Johan Carlberg.  
Konserten blir avskalad intim och nära. Ramys fascinerade historier om sitt liv och texterna i hans låtar fängslar publiken medan kulissen är det vackraste Stockhom kan erbjuda; Skärgården i sin fulla prakt.SMHI lovar sol och 20 grader varmt. Perfekt båtväder!