Sallyswag

En skön musikalisk käftsmäll

Sallyswag är ett färgsprakande, sceniskt liveband och musikkollektiv. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. Medlemmarna har rötter i dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik.

Allt började vintern 2013 då violinisten och riksspelmannen Erika Risinger bestämde sig för att starta sitt drömband. Hon letade upp de coolaste och bästa musikerna hon kunde hitta. Resultatet blev nio personer starka Sallyswag. De möttes upp i Göteborg och började skriva musik. Efter flera veckors jammande och skrivande så fanns en färsk och unik repertoar som var redo att beröra premiärpubliken på Folk- och Världsmusikgalan/Umeå Folk i februari 2014.

Sedan startskottet på Umefolk har Sallyswag spelat ett 60-tal bejublade konserter över hela landet. Allt ifrån små intima scener, till stor amfiteater på Parkteatern i Stockholm dit 2500 personer kommit för att höra det omtalade världsmusikbandet. I konsertbagaget har Sallyswag även Urkult där de förtrollade hela publiken i Näsåkers upptrampade skogar sommaren 2014. Tidig vinter 2014 fick bandet chansen att golva Femtastics trogna danspublik på Debaser i Stockholm med sina texter som  ”Systraskapet ska blomstra” och “Enade ändå inte samma färg, som en stam krigar vi för varann”.

I mars 2015 vann Sallyswag titeln som årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan med motiveringen:
”Normer och regler är inget för Årets nykomling. En stark och oväntad kryddblandning sätter inte bara smaklökarna på prov när de exploderar. Musik med rötter i grytan, musik som rör om – här kommer en riktigt cool käftsmäll.”

Oktober 2016 släpptes den självbetitlade debut-skivan med efterföljande klubbturné på 10 orter.

Under 2018 kommer ni se Sallyswag på många av Sveriges sommarfestivaler!

”Alla borde kolla in Sallyswag och om de är så här bra efter ett år, då kommer de kunna skapa magi i framtiden.”
// Tilla Andersson, Music Stage

”Beyonce goes Balkan”// Harriet Ohlsson

Medlemmar:
Sanna Eriksson – sång
Aurelia Dey – sång
Erika Risinger – fiol
Ebba Wigren – trumset
Nadia Hamouchi – trumpet
Anna Malmström – klarinett, basklarinett
Paulina Moberg – trombon
Tove Brandt – elbas
Sanna Sikborn Erixon – elgitarr

 

Kolla

Postat den 8 december 2016

Sallyswag klara för Peace & Love

När Peace & Love igår öppnade 6e luckan i julkalendern blev det även känt att Sallyswag nu är klara för Borlänge-festivalen. Det 9 kvinnor starka bandet har tidigare prisats för sin inovativa mix av genrer och hyllats som ett av Sveriges bästa liveband.


När Sveriges olika festivalbokningar börjar släppas strax innan jul varje år ser vi oftast en viss övervikt av manliga akter, en trend som Peace & Love tydligt bryter med bokningar som Cleo, Lisa Miskovsky, Syster Sol, Merit Hemmingson och Frida Hyvönen. Till dessa sällar sig nu Sallyswag tillsammans med Anna Järvinen som var det andra namnet som släpptes under tisdagen.


-Jag är sjukt taggad på att spela på festivalen för den är så himla bra och har ett så fint budskap, säger Erika Risinger, violinist och sångerska i Sallyswag.
-Fred och kärlek är just det som världen behöver mer av idag. För oss som band som lyfter feminism och allas lika värde i våra texter känns det lite som att komma hem och inte bara för att jag är från Dalarna!


Ser man på andra klara akter till Peace & Love anar vi vad hon menar, hittills består nämligen lineupen till 90% av kvinnodominerade akter. När Sallyswag tilldelades Sveriges Framtidspris i kategorin ”Årets innovatör” lyfte prisutdelaren och folkmusikern Lena Willemark det märkliga i att det 2016 fortfarande är ovanligt med endast kvinnliga medlemmar i ett band. Erika Risinger som även är bandets grundare beskriver själv att hon egentligen bara ville skapa sitt drömband med de bästa och coolaste musikerna hon kunde hitta, med musikaliska influenser från hela världen och med olika stilbakgrunder som tillsammans kunde kokas ihop till något helt nytt. Sallyswags musik beskrivs som en mix av afrobeats, R&B, balkan, svensk folkmusik, pop och soul. Det är dansant och inbjudande med starka politiska texter om jämställdhet, rasism och vikten av att våga vara sig själv fullt ut. Sedan den smått ikoniska debutspelningen på Folk- och världsmusikgalan i Umeå för tre år sedan har Sallyswag bl a fyllt Fasching i Stockholm, Moriskan i Malmö och Nefertiti i Göteborg, redan 2014 spelade de på Urkultfestivalen dit de efter stora påtryckningar från publiken fick återvända redan 2016 för en hyllad spelning på den största scenen, Solscenen.


Peace & Loves bokningar hittills: Cleo, Skott, Merit Hemmingson, Lisa Miskovsky, Sofia Jannok, Joy, Syster Sol, Maria Hazell, Ängie, Heavy Tiger, Julie Bergan, Frida Hyvönen, Cherrie, Highaskite, Sallyswag, Anna Järvinen. 

Postat den 6 oktober 2016

NY SKIVA OCH TURNÉ FÖR PRISADE SALLYSWAG!

Sallyswag är nio musiker med rötter i dancehall, hiphop, jazz, oriental, afro beats och svensk folkmusik. Med musikalisk integritet och kvalitet bryter de kreativt upp gamla barriärer och korsar genrer. Sallyswag är en musikalisk urkraft med ett driv som uppmuntrar till förändring, inte bara inom musik utan även samhället i stort. 2015 vann de titeln ”Årets Nykomling” på Folk- och Världsmusikgalan och 2016 erhöll bandet Framtidens Musikpris för kategorin ”Nyskapande Innovativt Projekt”. 


I veckan är det turnépremiär på Fasching i Stockholm nu på torsdag 6 oktober 2016, sedan en officiell release för den självbetitlade EP:n ”Sallyswag” på Linköping Folkmusikfestival på fredag 7 oktober. Sallyswag besöker 10 orter runt om i landet (se turnéplan nedan). 
Förhandslyssna på ”Sallyswag” via:  
Downloads singel ”Ligga” tagen från EP (MP3/WAV) via: 
www.werecki.com


Nya singeln ”Ligga” handlar om olika sätt och perspektiv att se på en tillfällig relation.


Bandet består av Aurelia Dey och Sanna Eriksson – sång, Erika Risinger – fiol, Ebba Wigren – trummor, Nadia Hamouchi – trumpet, Anna Malmström – klarinett/basklarinett, Paulina Moberg – trombon, Tove Brandt/Nadina Pundins – elbas, Sanna Sikborn Erixon – elgitarr.


Citat ur motiveringen från RUMs ”Framtidens Musikpris”:


Ett härligt kollektiv med fantastiska musiker och starka individer som genom sina konserter, workshops och existens stärker och inspirerar andra, och då inte minst för unga tjejer. Med musiken som ett verktyg för att bryta normer och sprida sitt feministiska budskap, är och kommer Sallyswag att vara, en stor bidragande faktor i arbetet för en jämställd musikscen.


TURNÉPLAN: SALLYSWAG


6/10 – Stockholm, Fasching (pre-release)
7/10 - Linköping Folkmusikfestival (releasedatum)
9/10 - Uppsala, Kulturoasen (kl 14)
13/10 - Kungsbacka, Kungsbacka Teater
14/10 - Växjö, Kafé De Luxe
15/10 - Göteborg, Nefertiti
22/10 - Malmö, Moriska Paviljongen
29/10 - Hässleholm, Hässleholms kulturhus
25/11 – Sundsvall, TBA
26/11 – Östersund, Gamla Tingshuset


(med reservation för eventuella ändringar) se www.mtaprod.se


Allt började vintern 2013 då violinisten och riksspelmannen Erika Risinger bestämde sig för att starta sitt drömband. Hon letade upp de coolaste och bästa musikerna hon kunde hitta. Resultatet blev nio personer starka Sallyswag. De möttes upp i Göteborg och började skriva musik. Efter flera veckors jammande och skrivande så fanns en färsk och unik repertoar som var redo att beröra premiärpubliken på Folk- och Världsmusikgalan/Umeå Folk i februari 2014. Sallyswag har spelat flertalet bejublade konserter över hela landet. Allt ifrån små intima scener, till stor amfiteater på Parkteatern i Stockholm dit 2500 personer kommit för att höra det omtalade bandet. 2015 tilldelades Sallyswag titeln som ”Årets Nykomling” på Folk- och Världsmusikgalan med motiveringen: ”Normer och regler är inget för Årets nykomling. En stark och oväntad kryddblandning sätter inte bara smaklökarna på prov när de exploderar. Musik med rötter i grytan, musik som rör om – här kommer en riktigt cool käftsmäll.”


Läs mer se www.sallyswag.se


MTA PRODUCTION


Presskontakt: Rickard Werecki Werecki Promotion Company tfn:0707178008 pr@werecki.com Pressbilder och info se: www.werecki.com


 

Postat den 22 augusti 2016

Sallyswag erhåller priset för Nyskapande Innovativt Projekt

Den 23 augusti delas priset för Nyskapande Innovativt Projekt på scenkonstmuseet i Stockholm.
- uppläsare av prismotivering är MTAs artist Lena Willemark.


Pristagare som erhåller pris för Bästa Ungdomsinitiativ,
Elias Lang
- uppläsare av prismotivering Gunilla Backman.
Enastående Pedagogisk Gärning,
Daniela Nyström
- uppläsare av prismotivering Katarina Henryson


Pristagarna tilldelas diplom samt 20 000 kr


Framtidens Musikpris är ett pris som är tillägnat personer och organisationer som arbetar för barn och ungas musikaliska utveckling. Prisceremonin är en manifestation för att ge inspiration och uppmuntran till dem som tar initiativ, driver projekt och utför gärningar till glädje för många. Framtidens Musikpris arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter, (RUM) i samarbete med Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, SKAP, Musikförläggarna, FST, Musikverket, SYMF, Svensk Scenkonst, Lärarförbundet och Stims promotionnämnd.

www.framtidensmusikpris.se
Information och frågor
Esbjörn Mårtensson, 072-586 84 51
framtidensmusikpris@rum.se