Sofie Livebrant

Lockad av historier och livsöden nära tillvarons yttersta branter har Sofie Livebrant tonsatt fragment ur Jeanette Wintersons roman Lighthousekeeping.
Sommaren 2015 tog hon sina sånger ut till ett antal fyrplatser i Storbritannien, Sverige, Danmark och Norge. Parallellt släpptes skivan Lighthouse Stories och filmaren Peter Wirén gjorde en dokumentär om projektet som börjat likna en lustdriven, anarkistiskt upplagd bokcirkel.


Berättelsen om den föräldralösa flickan Silver som uppfostras av den blinde fyrvaktaren Pew på skotska Cape Wrath är ett av de där verken som öppnar sig mot en oändlig sagoskimrande rymd av historier, symboler och andra böcker. Allt tycks sammanlänkat. Jekyll och Hyde, Tristan och Isolde, Skattkammaröns luggslitna existenser och den olycksalige polarfararen Robert Scott.
– När tid och rum blandas, när man glömmer sitt namn och var man befinner sig, då har konsten gjort det den finns till för, säger Sofie Livebrant. Jag älskar när berättelserna länkas till en väv och gränserna suddas ut. Jag ser mig själv i bokens olika personligheter. Jag Är de på något sätt.

Musikerna som sätter sin prägel på Livebrants tonsättningar är den skotske sångaren, fiddlern och gitarristen Hal Parfitt-Murray, känd från bland annat i bandet Basco.
samt Ackordeonisten Lisa Eriksson-Långbacka som är väl anlitad musiker av bl a Tomas Ledin,Sofia Karlsson och även spelar i band tillsammans med Livet Nord, Lisa Rydberg.

Sofie Livebrant presenterade sitt tonspråk för den breda publiken när hon tonsatte ett antal Dan Andersson-dikter till skivan Svarta ballader som släpptes av Sofia Karlsson 2005.
En milstolpe i samtida svensk musikhistoria som banade väg för Sofia Karlsson till en position som folkkär vissångerska.
Kanske kan man också säga att det var då Livebrant etablerade sig som en sångfångare, en som hittar sånger i andras ord. Hon har sedan dess hyllats bland annat för sina skivor med tonsättningar av Emily Dickinson och Karin Boye och med det senaste projektet bildas en naturlig trilogi baserad på texterna av tre kvinnliga litterära genier från olika epoker.

Kolla

Postat den 2 mars 2017

Välkommen till Åland och Danmark!

Lighthouse Stories: med Sofie Livebrant, Lisa Långbacka och Hal Parfitt-Murray.
Så som vi har längtat efter att spela ihop igen.


12/3 Stadsbiblioteket i Mariehamn Åland kl 18.30
17/3 "Gimle" i Roskilde DK kl 19.30
18/3 "Klaverfabrikken" i Hillerød DK kl 19.30
19/3 "Hårbøllehuset" i Hårbulle DK kl 15.00

Postat den 17 september 2016

"Lighthouse Stories – sånger vid havet"

Ikväll visas SVT2 20:05 filmen om tveklöst det modigaste projektet MTA produktion ansökt om att få göra tillsammans med Sofie Livebrant. 
MTA Production hjälpte med turnén och stöttade upp så gott vi kunde i denna otroligt annorlunda turnéplan.
Kapten Sofie Livebrant styrde skutan och sjösatte tillsammans med ett filmteam och musikerna Hal Joseph Parfitt-Murray och Lisa Eriksson Långbacka turnén runt Nordsjön förra sommaren.


Tack
Sofie Livebrant -Kapten för projektet Tack Peter Wiren för filmen, 
Tack Hal Joseph Parfitt-Murray Lisa Eriksson Långbacka och alla involverade för musiken. 
Tack De som ytterligare också spelade på albumet:
Johan Lindström och Nikolaj Busk.
Tack brus & knaster som släppte skivan med distribution av  Playground Music Sweden. 
Tack Ebba Lindqvist som gjorde Pr. 
Tack Christina Glaeser Anne Skåner för all stöttning.
Tack Stallet - Världens Musik och Peter Bothén för att vi fick starta hos er. 
Tack Musikverket för stödet. 
Tack Kulturrådet för stödet.  
MTA Production bästa personal Vincent Bell Jennifer Åström som specialjobbare med projektet på kontoret! 


“Don't regret your life, child, it will pass soon enough.” JW


"Lighthouse Stories – sånger vid havet" i SVT Play


Du kan se programmet HÄR!


Postat den 2 juli 2016

Sofie Livebrant ersätter Ramy Essam i Haparanda

Flerfaldigt belönade Sofie Livebrant ersätter Ramy Essam i Haparanda nu idag  lördag 2/7 på Haparande Blues & Jazzfestival.
På nolltid kunde Sofie ta ledigt från andra åtaganden & ta sig upp och göra konsert tillsammans med Petter Berndalen.


Ändring i programmet på världsmusik scenen imorgon lördag 2/7. Ramy Essam har fått lämna återbud på grund av sjukdom. Han ersätta av skönsjungande Sofie Livebrant som kallar sig sångfångare - en som finner musik i andras ord. Flerfaldigt Grammis- och Manifest prisad för sina tonsättningar av Dan Andersson, Karin Boye, Emily Dickinson och Jeanette Wintersson. Sommaren 2015 släppte hon albumet "Lighthouse Stories" och gav sig ut på en stor turné på fyrplatser runt Nordsjön, som också blir en musikdokumentär som sänds på SVT i Augusti - "Kanske spelar vi endast för måsarna"! Sofie kommer till Haparanda Festivalen tillsammans med Petter Bendalen på slagverk  


Duon kommer att spela ur Sofie’s rika repertoar med texter av Emily D, Karin B och Jeanette W. Kanske bjuds det på någon sång från den kommande skivan ”Secrets"…som handlar om drömmar och hemligheter.