Postat den 24 februari 2017

Juha Mulari & Sara Varga

Juha Mulari & Sara Varga

”Du får inte ändra på mig”, duetten med Sara Varga från årets fjärde deltävling i Melodifestivalen i Skellefteå finns med på den nya femspårs-EP:n som bär namnet ”Mot okända mål”. Juha fortsätter tonsätta sitt liv. Här finns låtar som plockar upp trådar från det förflutna men han vill samtidigt inte fastna i det som varit.

”Det går inte att göra det ogjort, men samtidigt vill jag ju gå vidare”, säger Juha med eftertryck. ”Eftersom jag har svårt att be om hjälp har låtskrivandet varit mitt sätt att självläka och kunna gå vidare. Jag skulle säga att den röda tråden i det här låtmaterialet är relationer.”
En hel del har förändrats sedan debuten 2014. Inte minst samspelet med en publik har hjälpt till att utveckla honom som artist.

Juha berättar:
”Att spela live har lärt mig att hitta mitt uttryck. När jag ser hur livepubliken reagerar på musiken, lyfts jag också och vågar ta mer och mer plats. Det känns helt otroligt att jag som artist kan fånga dem, få dem att känna så mycket.”
Texterna på ”Mot nya mål” bottnar fortfarande i Juhas liv och historia, men där senaste EP’n (”Våndan & Extasen” 2016) hade ett sound och en produktion mot det mer elektriska, är det nya materialet tillbaka i det nakna, akustiska soundet från debuten 2014.

”Texterna kommer publiken att känna igen, men både i text, musik och produktion finns insikten att det går att förändra och göra annorlunda”, förklarar Juha. ”Alla låtarna kretsar kring livshändelser, öden och relationer men också vetskapen om det fria valet att påverka sitt eget liv. Antingen blir du ett offer eller går stark ur det som hänt och lär dig av det”.

För Juha har musiken varit vägen att lätta på trycket, det som hållit honom sund och som varit hans eget sätt att bearbeta, självläka och rannsaka – ett sorts inre bokslut. Inte minst efter att han totalt bröt med sitt kriminella liv. Självrannsakan är ständigt pågående i Juhas liv.
”Ingen piskar mig så hårt som jag själv. Jag har lärt mig hantera mina primitiva känslor och se situationer ur fler vinklar. Jag har hittat min inre kompass nu, som styr mig rätt. Musikaliskt har min historia egentligen aldrig varit ett problem, mer en tillgång. Däremot har det tagit tid att acceptera att jag duger som jag är. Det har kommit längs vägen Ju fler demoner och rädslor jag besegrar, ju mer jag utmanar mig själv desto mer stärks jag, både på scen och utanför.”