Postat den 31 januari 2017

Med hjärtat på utsidan av Linda Ström

En bitterljuv diskbänksrealistisk bilradiokänsla.

Den här skivan börjar verkligen bra. Staffan Hellstrand har alltid haft en förmåga att skriva starka låtar till och ihop med kvinnliga artister, och Linda Ström – tidigare medlem i Cookies n Beans, Sveriges svar på Dixie Chicks – har dessutom en både stark och rörande röst. Men sedan är det som om Ström och Hellstrand kommer av sig.

Det är inget fel på produktionen, däremot på låtarnas tempo. Svensk rock har ofta en tendens att hamna i något slags mellantempo där varken fartens energi eller långsamhetens sugande kraft får råda. Det lunkar på, och texterna börjar glida samman. Det blir lite för många farväl till tidigare relationer.

Det är synd, för när den här skivan funkar så har låtarna en subtil P4-kvalitet som jag ofta saknar nuförtiden, en bitterljuv diskbänksrealistisk bilradiokänsla.

Bästa spår: ”Så mycket kärlek här”

Po Tidholm / DN

 

Postat den 31 januari 2017

SweFolk följer upp förra årets succé i USA

I februari 2017 upprepar SweFolk succén från förra året med internationella låtskrivarsamarbeten i USA och en svensk närvaro på Folk Alliance International – världens största branschfestival för Folk Music

Med långsiktiga samarbeten mellan svenska och amerikanska aktörer i musikbranschen vill SweFolk skapa möjligheter för svenska folkmusiker och singer/songwriters att etablera sig på den nordamerikanska marknaden. Initiativtagare till SweFolk är Tom Levin. Projekten bygger på nära samarbeten med The House of Songs och Folk Alliance International i USA och i projektgruppen ingår representanter för Stims promotionnämnd, Export Music Sweden, MTA Production och Live at Heart. SweFolk och dess partners välkomnar fler svenska aktörer att delta i samarbetet – tillsammans ser man att man kan bygga en plattform som ger ännu fler svenska artister inom genren en möjlighet att nå ut på en internationell marknad.

SweFolk at The House of Songs (8-14 februari)
SweFolk arrangerar tillsammans med The House of Songs två internationella låtskrivarsamarbeten. Ett i Austin, Texas och ett i Ozarks, Arkansas. Medverkar gör drygt tjugo låtskrivande artister från Sverige, USA, Kanada, Danmark, Tyskland, Senegal och Irland. Under sex intensiva dagar bor och arbetar låtskrivarna tillsammans och varje dag paras de ihop med en ny samarbetspartner. Alla representerar de olika musikaliska uttryck men även olika regioner och olika etniciteter inom respektive land, och mötena mellan olika kulturer och genrer inspirerar till intressanta nyskapande verk. Efter veckan beger sig alla låtskrivarna till Folk Alliance International, världens största branschfestival för folkmusik och singer/songwriters, där resultatet från deras samarbeten kommer att framföras.

Svenska deltagare: Sousou Cissoko, Maher Cissoko, Jens Thörnevall och Rebecca Digervall.

SweFolk at Folk Alliance International (15-20 februari)
Folk Alliance International är världens största branschfestival för Folk Music, allt från traditionell folkmusik till Americana och Singer/Songwriter. På festivalen närvarar fler än 2500 deltagare (artister, skivbolag, förlag, bokare, managers, agenter, radio m.fl.) från drygt tjugo olika länder. Festivalen utspelar sig på ett enda gigantiskt hotell i Kansas City som näst intill alla deltagare även bor på. Under dagarna presenteras tvåhundra officiella showcases och från kl 22.30 varje kväll förvandlas cirka sjuttio hotellrum till intima scener där det varje ny halvtimme presenteras helt akustiska spelningar. SweFolk arrangerar en svensk närvaro i form av en svensk scen där tolv svenska – eller svenskbaserade – musiker tillsammans genomför cirka fyrtio framträdanden, en monter som presenterar artisterna och även ett antal svenska branschaktörer, samt ett svenskt deltagande i festivalens panelsamtal. Även Export Music Sweden, MTA Production, Kiyou Management och Live at Heart kommer att närvara på festivalen.

Svenska deltagare: Lisas (Lisa Rydberg och Lisa Eriksson Långbacka), Ramy Essam med band, Sousou och Maher Cissoko, Jimmy Wahlsteen, Jens Törnevall och Fru Skagerrak.

Citat från några av 2016 års deltagande artister och låtskrivare:

"Tarabband har genom SweFolk på Folk Alliance exponerats för en helt ny publik i USA. Mottagandet var varmt och nyfiket"
– Nadin Al Khalidi & Tarabband

"Den svenska närvaron på Folk Alliance International skapade en bra bas för nätverkande och den svenska sammanhållningen kring SweFolk gjorde att vi kände oss hemma. Det var väldigt lätt att på ett avslappnat sätt knyta nya värdefulla kontakter i form av, fram för allt, amerikanska och kanadensiska bokare. Men vi knöt även en hel del konstnärliga kontakter och vi känner oss väldigt inspirerade."
– Olle Linder, ODE

"Att få vara en del av SweFolks samarbete med The House of Songs är bland det mest inspirerande jag någonsin gjort."
– Dennis Kalla 

Postat den 10 januari 2017

Starta det nya året med Räfven!

Våra vänner på Kulturens hus Luleå firar 10 år med en jubileumshelgen i huset 27 januari – 29 januari! Såklart kommer ingen annan än Räfven stå för att sparka loss efterfesten på lördagen då Räfven spelar på Kulturens hus i Luleå! Kvällen innan fredag har ni chans att röja loss till bandet i Örnsköldsvik då Räfven spelar på Sliperiet!!

För mer info och biljetter:

27 januari, Örnsköldsvik, Sliperiet: http://www.tickster.com/…/events/9uy620f9…/2017-01-27/rafven

28 januari, Luleå, Kulturens Hus: http://www.kulturenshus.com/evenema…/jubileumshelgen-lordag/

Grattis till Kulturens Hus önskar vi på MTA! Vi ses framför scenen!